Liečba vaginálnej kandidózy z pohľadu gynekológa

Publikované 8. 11. 2022

Liečba vaginálnej kandidózy z pohľadu gynekológa

Článok

Čo je vaginálna kandidóza

Vaginálna kandidóza (vaginálna mykóza) je kvasinková infekcia, ktorá postihuje sliznice ženských pohlavných orgánov, najmä sliznicu pošvy a vulvy. Najčastejšie mykózu spôsobujú mikroorganizmy Candida albicans, ktoré môžu byť súčasťou aj normálnej vaginálnej flóry. V menších množstvách sa vyskytuje aj v ústach, tráviacom trakte a na koži. Ak je v rovnováhe s ďalšími mikroorganizmami žijúcimi na koži a slizniciach, nespôsobuje klinické ťažkosti vo forme zápalu.

Pri poruche mikrobiálnej rovnováhy sa za určitých patologických stavov kandida rozmnoží, potlačí rast ostatných mikroorganizmov, ktoré sú prospešné pre zdravé pošvové prostredie (v pošve ide najmä o laktobacily) a spôsobí zápal slizníc. Kandidy môžu spôsobovať zápalové ochorenia aj na iných miestach organizmu – v ústach, na koži a u mužov na sliznici v oblasti glans penis (žaluďa) a predkožky.

Postihnutá žena má zhoršujúce sa prejavy, ako svrbenie, začervenanie, opuch a podráždenie vagíny a vulvy, pocity pálenia, najmä pri pohlavnom styku alebo pri močení. Typický je hustý hrudkovitý belavý výtok alebo vodnatý výtok bez zápachu.

Klinicky rozoznávame dve formy vaginálnej kandidózy – akútnu a chronickú. Akútna má výrazné klinické príznaky – rýchlo sa zhoršujúce pálenie a svrbenie pošvy a vulvy a masívny belavý výtok. Neliečená, ale často i liečená akútna kandidóza môže prejsť do chronicity. Atakmi chronickej kandidózy trpia mnohé ženy viackrát za rok a je problematicky liečiteľná pre vznik rezistencie na použité antimykotiká. Obe klinické formy značne zhoršujú kvalitu života ženy.

 

Príčiny vzniku kandidózy

Poruchy mikrobiálnej rovnováhy v pošve spojené s rozmnožením kvasiniek a vznikom vaginálnej mykózy môžu vyvolať viaceré rizikové faktory. Niektoré sú spôsobené fyziologickými dejmi v organizme (mykotické infekcie sa často vyskytujú v gravidite, pri užívaní hormonálnej antikoncepcie a pri liečbe estrogénmi), ale väčšina sprevádza rôzne patologické stavy.

Narušenie mikrobiálnej flóry v organizme sa často vyskytuje pri užívaní antibiotík. Vaginálna mykóza je častá u žien s diabetom, s ochoreniami spojenými so zníženou imunitou, ale i u žien, ktoré často striedajú sexuálnych partnerov (tu samozrejme aj v kombinácii s rôznymi pohlavnými chorobami). Zmenu vaginálnej mikroflóry môžu spôsobovať výplachy pošvy nevhodnými roztokmi pri tzv. samoliečbe príznakov.

 

Diagnostika a liečba kandidózy

Diagnostikou a liečbou závažnej kandidózy by sa mal zaoberať zásadne lekár – gynekológ. Menej závažné formy vie riešiť v rámci dispenzácie aj lekárnik.

Pri vaginálnom vyšetrení lekár pozoruje klinické príznaky – opuch, začervenanie slizníc, výtok. Najmä v akútnom štádiu ochorenia je vhodné kultivačné vyšetrenie z pošvy či vulvy, ktoré dokáže prítomnosť kandidy. 

Liečba by mala byť ordinovaná čím skôr od prvých príznakov. Nie je vhodné, aby žena používala „osvedčené a zaručené“ ľudové recepty. Hrozí totiž prechod ochorenia do chronického štádia, ktoré je oveľa ťažšie liečiteľné a často recidivuje. 

Na liečbu sa využívajú rôzne druhy antimykotík – najčastejšie vaginálne tablety, čapíky, krémy, gély, ale v niektorých prípadoch aj perorálne druhy liekov. Počas liečby by sa mala dodržať pohlavná abstinencia a kvôli možnej reinfekcii by mali byť preliečení obaja partneri. K najčastejším antimykotikám patrí: klotrimazol, flukonazol, kaspofungin, bifonazol, flutrimazol, terbinafin a iné.   

Antimykotík je viacero druhov – niektoré sú len na lekársky predpis, niektoré sú voľnopredajné. Vzhľadom na voľnopredajné preparáty je možné, aby sa žena, ktorá svoje ochorenie už dlhšie pozná, poradila priamo v lekárni s farmaceutom.

Je známa skutočnosť, že na Slovensku je nedostatok lekárov, teda aj gynekológov, a ženy si často nemôžu nájsť svojho obvodného gynekológa, u ktorého by sa zaregistrovali. Zároveň, lekárnici sú častokrát prvými odborníkmi, na ktorých sa ženy s problémom obrátia. Ak však ide o závažnejšiu formu mykózy, je prvé vyšetrenie vhodnejšie absolvovať u gynekológa. 

Aktuálne majú lekárnici k dispozícii preparáty obsahujúce 2 rôzne účinné látky, ktoré môžu pacientkam poskytnúť bez lekárskeho predpisu. Sú nimi klotrimazol a od mája 2022 už aj fentikonazol. 

Fentikonazol 600 mg 1 mäkká vaginálna kapsula je nové širokospektrálne antimykotikum na liečbu kandidóz vaginálnej sliznice – vulvovaginitídy, vaginitídy, infekcií vaginálneho výtoku a zmiešaných infekcií s podielom grampozitívnych baktérií.  

Prípravok má vysoký fungistatický a fungicídny účinok na kvasinky (napr. Candida albicans), dermatofyty (všetky druhy Trichophyton, Microsporum, Epidermophyton). Účinkuje aj na grampozitívne baktérie a má antiparazitárny účinok proti Trichomonas vaginalis.

Okrem inhibície tvorby ergosterolu, ktorá spôsobuje poškodenie cytoplazmatickej membrány mikroorganizmov, má fentikonazol ešte špecifický mechanizmus účinku, ktorý spočíva v inhibícii vylučovania proteináz Candidou albicans

 

Záver

Fentikonazol je nový účinný prípravok nielen na liečbu vaginálnych mykóz, ale aj zmiešaných infekcií. Okrem fungicídneho a fungistatického účinku lieči aj parazitárne infekcie a infekcie grampozitívnymi baktériami. 

Jeho ďalšou výhodou je, že ide o voľnopredajný liek, lekárnici ho môžu odporúčať ženám priamo v lekárňach. Tehotné a dojčiace ženy by ho mali užívať pod dohľadom lekára, i keď neboli dokázané vedľajšie účinky na plod ani novorodenca.

Je prínosné, že rozširuje portfólio antimykotík, na viaceré sú totiž už niektoré mikroorganizmy rezistentné.

 

Fieldset
Fieldset
prim. MUDr. Martin Petrenko, CSc, MBA
zástupca prednostu I. gynek. pôrod. kliniky LFUK a UNB, Bratislava a hlavný odborník MZ SR pre reprodukčnú medicínu